Criosauna, crioterapia intregului corp! Beneficii si contraindicatii
Eficiența medicală a acestei proceduri este determinată de nivelul temperaturii la care este expusă zona afectată, dar și de viteza scăderii temperaturii.
Procedura se desfășoară cu ușa cabinei închisă. Gazul criogenic este eliberat în criosaună, temperatura scade de la -20°C la -140°C în 30 de secunde. După aceea, nivelul temperaturii rămâne constant. Durata procedurii este de 60 – 180 de secunde, putând fi crescută pe parcursul ședințelor.
Tratamentul cuprinde 10 – 20 sau mai multe proceduri. Procedurile preventive se pot desfășura zilnic sau la 2 – 3 zile. În cazul tratamentului pentru bolile reumatice sau al altor afecțiuni este posibilă creșterea frecvenței procedurilor până la 2 – 3 / zi.
Principalele 4 axe și domeniile de aplicare ale ACT sunt: recuperare, sanatate, frumusete si anti aging, slabire.
Ortopedie – traumatologie/ postoperator
In traumatologie, ACT (aerocrioterapia) este recomandată pentru orice fel de traumatisme, contuzii, luxații, tendovaginite, fracturi. Expunerea depinde de situație, fiind recomandate 3 – 5 proceduri pe zi până la dispariția edemului și reducerea durerii.
1. SLABIRE
Procedurile de criosauna determină organismul să piardă o mare cantitate de energie. În funcție de greutatea corporală și de temperatura din cabina, în timpul unei proceduri, un pacient poate „arde” 150-800 kcal iar între proceduri 1.000 – 3.000 kcal. S-a observat că, în unele cazuri, pacienții care au urmat proceduri de criosauna au pierdut între 7 – 10 kg la capătul unei serii de 20 – 30 de proceduri. În scopul scăderii greutății, ACT poate fi prescrisă numai în combinație cu dieta raționala și bine echilibrată caloric.
Pentru diminuarea celulitei și controlul supraponderabilității este necesară ACT de 180 secunde, câte una pe zi, în serii de 20 – 30 proceduri. Numărul seriilor este stabilit de medic (se vor efectua cel puțin 2 – 4 serii). Intervalul dintre serii nu va fi mai lung de o lună.
2. FRUMUSETE SI ANTIMBATRANIRE
Cosmetica
celulita
întinerirea generală a corpului și prevenirea îmbătrânirii
intensificarea proceselor metabolice la nivelul tenului, efect anti-rid
întinerirea pielii fetei, gâtului, spatelui, abdomenului, șoldurilor și extremităților
întărirea și tratamentul părului
tratamentul imperfecțiunilor pielii
CRIOSAUNA este una din cele mai captivante, eficiente și prospective metode fizioterapeutice pentru rezolvarea celor mai presante probleme din sfera cosmetică:
întinerirea generală a corpului, prevenirea îmbătrânirii
îmbunătățirea proceselor metabolice cutanate, efect anti-rid
reîntinerirea pielii feței, gâtului, spatelui, abdomenului, șoldurilor si extremităților Pentru obținerea rezultatelor scontate, se prescrie ACT de 150 – 180 secunde câte una pe zi, în serii de 15 – 20 proceduri. Seriile trebuie sa aibăloc cel puțin o dată la 6 – 12 luni.
Pentru probleme ale pielii, complex seboreic si rozacee (comedoame, acnee, mătreață, piele grasă) ACT se utilizează în varianta clinică. ACT se prescrie in regim de 180 secunde, câte una pe zi, în serii de 10 – 20 de proceduri.
3. SANATATE
- prevenirea gripei și a infecțiilor respiratorii (se recomandă efectuarea )unei serii de proceduri la începutul sezonului rece
- prevenirea stresului și a consecințelor sale (insomnie, depresie, tulburări de apetit)
- creșterea imunității
- recuperare metabolică
Criosauna dupa calatorii, nopti nedormite, zile lungi la munca. Se recomandă o procedura de 120 – 150 de secunde.
Reumatologie
- osteoartrite (genunchi, șold, etc.),
- boli reumatismale inflamatorii cronice (artrită cronică reumatoidă, spondilita anchilozantă)
- osteoporoza și osteopenia (congenitale sau dobândite, cum ar fi în perioada de perimenopauză)
- spondiloza cervicală și lombară
- hernia de discfibromialgia și mialgia în general (dureri musculare)
- colagenoze
În cazul bolilor sistemului musculoscheletal (de exemplu, artrite reumatoide), scopul criosaunei în tratamentul multimodal poate varia, pe baze raționale, de la minimum la maximum.
Hepatologie
- hepatite cronice autoimune
- hepatite cronice virale
- ciroza hepatica în stadiu compensat
- inflamație
- tulburări ale circulației sangvine
- tulburări metabolice
- proliferare difuză a țesutului conjunctiv, împreună cu distrofie, necroză, tumori
Neurologie
- nevroze
- migrene
- tulburări de somnra
- diculite
- boli care evoluează cu spasticitate musculara (post accident vascular cerebral, scleroză multiplă, boala Parkinson, parapareza spastică)
Se știe că aerocrioterapia (ACT) este foarte eficientă în recuperarea din sindromul oboselii cronice, dar și în alte boli somatice, infecțioase sau chirurgicale grave.
Cea mai valoroasă experiență a ACT este în tratamentul stărilor depresive, procedurile contribuind la eliminarea oricărei forme a sindromului de stres. Sub influența ACT, somnul este îmbunătățit, iritabilitatea dispare, persoana devine entuziastă, dorința de a consuma alcool sau sedative scade.
Sexologie si urologie
- tratamentul impotenței
- creșterea libidoului
- restabilirea și îmbunătățirea funcției erectile
- tratamentul afecțiunilor psihoemoționale și recuperare funcțional
Ginecologie
- sindrom premenstrual
- sindrom climacteric
Aerocrioterapia (ACT) este utila pentru tratamentul sterilității, al avorturilor, împotriva sindromului climacteric, al endometriozei, în planificarea sarcinii, dar și pentru prevenirea toxicozei.
Se recomandă proceduri de ACT de 120 – 180 secunde, câte una pe zi sau la două zile, în serii de 25 proceduri. Se recomandă 3 – 5 serii de proceduri, la intervale de 2 – 3 luni între ele.
Endocrinologie
- obezitate
- tulburări imunologice și endocrine
Procedurile de ACT determină organismul să piardă o mare cantitate de energie. În funcție de greutatea corporală și de temperatura din cabina, în timpul unei proceduri, un pacient poate „arde” 150-200 kcal iar între proceduri 1.000 – 3.000 kcal. S-a observat că, în unele cazuri, pacienții care au urmat proceduri de ACT au pierdut între 7 – 10 kg la capătul unei serii de 20 – 30 de proceduri. În scopul scăderii greutății, ACT poate fi prescrisă numai în combinație cu dieta raționala și bine echilibrată caloric.
Pentru diminuarea celulitei și controlul supraponderabilității este necesară ACT de 180 secunde, câte una pe zi, în serii de 20 – 30 proceduri. Numărul seriilor este stabilit de medic (se vor efectua cel puțin 2 – 4 serii). Intervalul dintre serii nu va fi mai lung de o lună.
Pneumologie
- bronșite cronice, inclusiv cele obstructive
- astm bronșic
- traheite
În tratamentul astmului bronșic, bronșitelor cronice, pneumoniilor cronice, se recomandă proceduri de 180 secunde, câte una pe zi, în serii de 25 – 30 proceduri. În cazul astmului bronșic, pacientul trebuie să urmeze 3 – 5 serii de proceduri, la un interval de 1 – 3 luni între ele.
Cardiologie
- prevenirea bolilor cardiovasculare
- tulburări neurovegetative
Tratamentul arsurilor
Aerocrioterapia (ACT) este cea mai eficientă modalitate de acordare a primului ajutor pentru victimele arsurilor, deoarece permite anularea rapidă a efectului agentului termic și de aceea scade considerabil încălzirea țesuturilor, rezultând o necroză tisulară minimă.
Răcirea plăgilor arse asigură îmbunătățirea microcirculației, reducând durerea, pierderea plasmatică și edemul țesuturilor. Răcirea este, de asemenea, utilizată în tratamentul stadiilor tardive ale arsurilor. ACT poate fi necesară tardiv pentru plăgile cu granulație slabă în pregătirea intervențiilor plastice. Aceasta asigură reducerea edemului de granulație, întinderea și uscarea grefei. ACT se folosește în arsuri de toate gradele.
Dermatologie
- dermatiteneuro
- dermatite atopice
- seboree, acnee, rozacee
- eczeme
- psoriazis
- artrită psoriazică
Este evident că efectul sanogenetic al ACT se manifestă direct asupra pielii și este cel mai bine definitivat la nivel tisular. De aceea, în dermatologie, ACT are o largă utilizare: de la tratamentul proceselor inflamatorii acute și cronice, la tratamentul manifestărilor cutanate secundare unor afecțiuni degenerative.
Psoriazis
Procedurile de crioterapie sunt elementul de bază al terapiei multimodale a psoriazisului. Fără a intra în conflict cu metodele clasice de tratament, se consideră că acestea îmbunătățesc prognosticul tratamentului, dar și evoluția clinică a psoriazisului, în orice formă clinică.
Dermatita atopica
Dermatita atopică, una din cele mai întâlnite forme de atopie, reprezintă și una din cele mai rezistente boli de piele la tratament.
În prezent, crioterapia generala și locală inclusă în tratamentul multimodal oferă un real beneficiu pentru pacient.
Tratamentul acneei, seboree
Aerocrioterapia în tratamentul complexului seboreic și rozaceei se recomandă ACT de 120 – 180 secunde, câte una pe zi, în serii de 15 – 20 proceduri. Scopul ACT este potențarea tratamentului multimodal al complexului seboreic, prin corectarea tuturor verigilor patogenice, bazate pe manifestările clinice si bolile asociate.
4. MEDICINA SPORTIVA
Este de remarcat ca o serie de ședințe de crioterapie au același efect ca 4 ani de antrenamente intensive
- este o modalitate extrem de eficientă de refacere și recuperare a sportivilor după efort, traumatisme, fiind utilizată în prezent în majoritatea cluburilor sportive din lume
Frecventa crescută a traumatismelor sportive acute și cronice, atât cantitativă cât și calitativă, complică selecția și antrenamentul sportivilor de top, la fel de mult ca intensificarea proceselor de antrenament. Astfel, problema vindecării traumatismelor sportive acute, scăzând riscul consecințelor pe termen lung, rămâne una presantă.
Pana în prezent, pentru ruperea cercului vicios durere – contractură musculară – durere, procedurile reci includeau aplicarea de cloretan și alți freoni, aplicarea de gheață, acumulatori cu sare sau gel rece.
Observație: 2 minute în criosaună echivalează cu 45 minute de baie în gheață
Tehnicile ACT deschid noi orizonturi în medicina sportivă:
tratamentul și recuperarea după traumatisme sportive acute și cronice
dezvoltarea și menținerea formei sportive
pregătirea și stimularea condițiilor fizice și psiho-emoționale ale sportivilor imediat înaintea competițiilor, meciurilor sau starturilor
recuperarea sportivilor după competiții
prelungirea vieții competiționale a sportivilor.
Cererea și necesitatea de a include ACT în industria sportiva se bazează pe înalta ei eficiență, cu atât mai mult cu cât ACT nu poate face rău unui sportiv ci, dimpotrivă, îi îmbunătățește rezultatele competiționale.
O serie de 15 – 25 de proceduri de ACT crește considerabil rezistența sportivilor. Trebuie precizat că, spre deosebire de stimulatorii biochimici, ACT nu are efecte negative pe termen lung sau efecte adverse.
În timpul antrenamentelor de dinaintea competițiilor se recomandă ACT de 120 – 180 secunde, câte una pe zi sau la 2 zile, în serii de câte 15 – 20 proceduri. Procedurile trebuie programate cu câte 20 – 40 de minute înainte de începerea antrenamentului. Seriile se repetă la 6 – 8 luni.
Cu 20 – 60 de minute înaintea începerii competițiilor, sunt recomandate proceduri de ACT de 180 de secunde.
După meciuri sau competiții, se prescriu proceduri de 150 de secunde pentru recuperarea sportivului.
CONTRAINDICATII
!!! Nu faceți crioterapie dacă vă încadrați în următoarele categorii:
stare generală gravă a pacientului
boli cardiovasculare cronice decompensate
infarct acut de miocard și perioada de recuperare după infarct (minim 6 luni)
hipertensiune arterială esențiala stadiul II, hipertensiune arterială gradul III (tensiune arteriala ≥ 180/100 mm Hg)
insuficienta cardiacă stadiul II
pacemaker sau dispozitiv subcutanat
tulburări de ritm și de conducere cardiacă cu prognostic nefavorabil
sindrom Raynaud, acrocianoza, vasculite sistemice
crioglobulinemie, agamaglobulinemie, criofibrinogenemie
atac vascular cerebral
tromboză venoasă
criză de gută
febră
tuberculoză pulmonară activa
tumori maligne
diateze hemoragice
anemie severă
nevroză isterică
intoleranță individuală la frig
urticarie la frig
însărcinată
vârsta sub 10 ani
dacă ați consumat droguri, alcool sau substanțe ilegale.
Pentru cei sub 18 ani este necesar acordul parental si sa vina însoțiți de părinți sau tutore legal.